Matthijs de Ridder
Ouverture 1912
Literatuur en Vlaamse Beweging aan de vooravond van de Grote Oorlog

Op 11 augustus 1912 werd Hendrik Conscience op grootse wijze herdacht. Naar schatting 200.000 mensen kwamen die dag naar Antwerpen om eer te bewijzen aan de man die zijn volk heeft leren lezen. Maar hoe geletterd dit volk ondertussen ook was geworden, het was deze mensen niet alleen om literatuur te doen. In de marge van de Conscienceherdenking werd een maatschappelijke en culturele discussie gevoerd, die zou leiden tot een polarisering binnen en een voorzichtige radicalisering van de Vlaamse Beweging.

Ouverture 1912 vertelt het verhaal van een bijna vergeten jaar in de Vlaamse literatuurgeschiedenis, waarin bekende en veel minder bekende schrijvers hardop nadachten over de toekomst van 'Vlaanderen'. De erfenis van Conscience, maar ook die van Gezelle, Rodenbach en zelfs Richard Wagner, werd heroverwogen. De opstandige geschriften van Vermeylen werden tegen het licht gehouden en er werd gezocht naar 'de nieuwe mensch'. Dat gebeurde niet alleen in discussies en pamfletten, maar ook in romans, gedichten en toneelstukken, die tot dusver vrijwel onbestudeerd zijn gebleven.

Ouverture 1912 vormt zo een verrassende geschiedenis van een literatuur in beweging, waarin behalve door grote figuren als Vermeylen, De Mont en Van de Woestijne de aandacht wordt opgeëist door schrijvers als René de Clercq, André de Ridder en de totaal vergeten vooroorlogse literatuurvernieuwer M.B. Ledegouwer.

Titel: Ouverture 1912
Subtitel: Literatuur en Vlaamse Beweging aan de vooravond van de Grote Oorlog
Auteur(s):
Matthijs de Ridder
Uitvoering: Paperback, 384 bladzijden
Bijzonderheden: geïllustreerd
Uitgeverij: AMVC-Letterenhuis
ISBN:
9789076785110
Normale prijs: € 22,50


Bestellen, klik hier.

[terug]